Al ruim 20 jaar werk ik op een maag-darm-lever afdeling en sinds 2007 als endoscopist. Ik voer dikkedarm onderzoeken (coloscopie) uit ter preventie en diagnostiek. Daarnaast werk ik als therapeut en heb ik mij gespecialiseerd in hypnotherapie bij prikkelbare darm klachten.
Ik ben geschoold in het darmmanagementprogramma welke wordt aanbevolen door “prikkelbare darm syndroom belangenvereniging”. Deze methode is ontwikkeld door Prof. Dr. Whorwell en Dhr. Mahoney. In Nederland heeft Prof. Dr. Smout (MDL arts) hierin een belangrijke rol gespeeld.

Ik ben aangesloten bij de “samenwerkende psychosomatiek therapeuten Nederland  >   https://psychosomatiek-therapeuten.nl/

Prikkelbare darm syndroom

Wanneer iemand veel buikklachten heeft zonder dat er een lichamelijke oorzaak gevonden wordt, spreekt men van een prikkelbare darm (ofwel spastische darm).
Een prikkelbare darm heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven en kan het leven ernstig bemoeilijken. Mensen met een prikkelbare darm hebben uiteenlopende klachten als:

* Buikpijn / buikkrampen / opgezette buik
* Afwijkend ontlastingspatroon
* Winderigheid / vol gevoel / minder eetlust
* Diarree en / of verstopping
* Het gevoel hebben dat de darmen niet leeg zijn na de ontlasting.

De darmwand is overgevoelig geworden voor druk of aanraking. Pijnsignalen worden sneller doorgegeven naar de hersenen.
Ook kunnen de darmen overgevoelig reageren op voedsel, stress en emoties.
Een definitief onderbouwde oorzaak voor PDS is er nog niet. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken onderzocht, zoals infecties van de darm, operaties, met name buikoperatie als verwijderen van de galblaas of gynaecologische operaties,  een disbalans in het serotonine-gehalte of overige voedingsfactoren. Dit wordt meestal veroorzaakt door voedselvergiftiging, voedsel-intolerantie of een allergie. Naast de bovengenoemde klachten kunnen psychosociale factoren een directe invloed op de spijsvertering hebben. Als je gespannen of boos bent zul je meer pijn ervaren dan wanneer je ontspannen en vrolijk bent. Tegelijk kun je je ook boos of verdrietig voelen als je veel pijn hebt.
Emoties of stress, niet luisteren naar je lichaam (bv. Biologische klok) kunnen dus ook zorgen voor een versterking of verhoging van het aantal klachten.

MDLS

Op de site van de maag lever darm stichting (www.mdls.nl ) staat veel informatie over het prikkelbare darm syndroom.
Voor behandeling verwijzen zij onder andere naar hypnotherapie.

Hypnotherapie bij een prikkelbare darm syndroom

Hypnotherapie bij een prikkelbare darm is gericht op vermindering van de klachten en het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen. Tijdens deze sessies krijg je praktische en lichaams-gerichte oefeningen maar ook ontspannings-, ademhalings- en verbeeldingsoefeningen met gebruik van hypnose.
Hypnose of trance is een alledaags verschijnsel. Je bent vaker ‘onder hypnose’ dan je denkt!
Als je dagdroomt, op gaat in een film of boek, of als je auto rijdt en na een tijd niet meer weet waar je langs bent gereden, ben je in trance-staat. Wanneer trance doelgericht wordt opgewekt, heet dat hypnose en dit wordt gebruikt bij hypnotherapie.
Je bent in een diepe, ontspannen toestand en toch ook bewust aanwezig. Je zou het kunnen omschrijven als een alerte rust.
Je kan volgen wat ik zeg en wat er in de omgeving gebeurt, maar je leert je te ontspannen en te concentreren op je innerlijke wereld, waarna gedachten en gevoelens uit het dagelijks leven worden verschoven naar de achtergrond.
In een sessie werk ik onder andere met beelden, symbolen en reacties van het lichaam om zichtbaar te maken wat er in het (on)bewuste aanwezig is.
Ik begeleid je naar deze trancestaat en bijna iedereen kan dit leren, sommige mensen zijn echter niet gevoelig voor hypnose.
Gedachten hebben invloed op ons lichaam. Als je bijvoorbeeld alleen maar dénkt aan je lievelingsgerecht, loopt het water al in je mond.
De gedachte is voldoende om, in dit geval, de speekselklieren aan het werk te zetten. Gedachten kunnen ook de darmwerking beïnvloeden. Tijdens hypnose wordt gebruik gemaakt van dit principe om de klachten te verminderen.
Ook kan het kan de manier van bewegen en de mate van gevoeligheid van de darmen veranderen.
Tijdens een hypnose ben je nooit “weg” of buiten bewustzijn maar blijf je bewust aanwezig. Je houdt de volledige controle over de situatie in tegenstelling tot wat je bij toneel hypnotiseurs wel eens ziet.

Darmmanagement Programma

Het programma bestaat uit een aantal sessies (5 a 6) verdeeld over 13 weken.
Als de klachten ernstiger zijn of er meer problemen meespelen kan het een aantal sessies meer zijn. Dit gaat altijd in overleg.
De eerste sessie bestaat uit een uitgebreide intake, hierna maak ik het behandelplan op maat.
Tijdens de sessies worden gesprekken en oefeningen afgewisseld en krijg je een (digitale) opname van de hypnosesessie mee naar huis om te oefenen, dit om een optimaal effect te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat met hypnotherapie prikkelbaar darm klachten succesvol behandeld kan worden. De methode waarmee ik werk is ontwikkeld in Engeland door prof. dr. Whorwell en dhr. Mahoney en in Nederland heeft prof. Dr. Andre. Smout (MDL arts) hier een belangrijke rol in gespeeld.
Een darmmanagementprogramma welke wordt aanbevolen door “prikkelbare darm syndroom belangenvereniging”.
Je motivatie en actieve betrokkenheid zijn belangrijk voor het resultaat. Om zeker te weten dat er geen andere onderliggende ziekte zijn zou ik graag een brief van de huisarts of specialist krijgen met een bevestiging van je PDS.

Let op: klachten als bloed bij de ontlasting, ernstige diarree, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts horen zeker niet bij PDS. Als je hier last van hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als de klachten op latere leeftijd (boven 50 jaar)  ontstaan of de stoelgang plotseling duidelijk verandert, is het verstandig naar de huisarts te gaan.